Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Proběhlo slavnostní zakončení sezóny akce Ukliďme svět, ukliďme Česko: Středočeský kraj obhájil prvenství v počtu aktivních dobrovolníků

uklidme cesko vyhodnoceni23. listopadu proběhlo slavnostní zakončení sezóny akce Ukliďme svět, ukliďme Česko a odtajnění konečných výsledků. Sešla se padesátka nejvýznamějších podporovatelů z řad organizátorů, institucí a firem, bez kterých by se letošní akce neobešla. Mezi přítomnými byl i ministr životního prostředí Richard Brabec, který zhodnotil významný potenciál akce zejména v dopadu na mládež, ta  i letos tvořila nadpoloviční většinu účastníků.

Akce letos posunula svou laťku opět o významný kus výše. Zaznamenala nárůst úklidových akcí o 410 (na celkových 2476) a o 10 000 dobrovolníků více oproti předchozímu ročníku (letos celkem 96 133). Naopak pokleslo množství sebraného odpadu z loňských 1634 tun na 1536. „Důvodem může být narůstající počet zapojených škol, na které se akce letos zaměřila. Další teorií je i možnost, že ty největší černé skládky se již podařilo odklidit,“ říká Miroslav Kubásek z organizátorského týmu Spolku Ekosmák.

Na mládež se projekt zaměří i další rok formou workshopů a metodické příručky pro pedagogy. „Naší snahou je mimo jiné zavést praktickou výuku o odpadech do škol a právě dobrovolnické úklidy jsou k tomu dostatečně jednoduché, srozumitelné a účelné,“ dodává za organizátory Kateřina Landová  z Českého svazu ochránců přírody.

Krajem, který letos nejvíce prokoukl, se stal Středočeský kraj (444 akcí), z něhož byli při slavnostním večeru oceněni 3 příkladní organizátoři místních úklidů. Mezi oceněnými opět vynikla MAS Pošembeří se svou akcí, do které namotivovala 71 úklidových skupin a přes 2500 dobrovolníků. Za školu převzala ocenění paní učitekla Hana Kohoutová ze SOŠ a SZŠ Benešova, která zorganizovala se 48 studenty a 22 dospělými úklid velké nelegální skládky. Podařilo se jim za necelý den odklidit téměř 6 tun odpadu. Příkladným organizátorem se stal i pan starosta Tomáš Drobný z Kostelní Lhoty, který spolu s dobrovolníky zrealizoval užitečnou a zábavnou akci, ze které všichni odcházeli s nadšením.

Organizátoři nezapomněli poděkovat i zakladateli úklidové tradice v České republice, panu profesoru Damohorskému, který zavzpomínal na počátek akce před 25 lety, kdy se nacházelo především železo a akce se tak částečně i zaplatila. Poděkování směřovalo i Michaelu Fehnovi, bývalému šéfovi společnosti E.ON a zakladateli soutěže o „ekologického Oskara“, kterého převzala akce Ukliďme Česko v roce 2014.

V konečném slově zaznělo opětovné poděkování partnerům – zejména Nadačnímu Fondu Veolia, který je generálním partnerem akce již desátým rokem a Státnímu fondu životního prostředí, který letošní  ročník pomohl financovat.

Příští rok se kromě tradičního jarního termínu (v sobotu 7. dubna) koná dlouho plánovaný celosvětový úklid 15. září 2018. Účast přislíbilo již 120 zemí po celém světě a Česká republika s akcí Ukliďme svět, ukliďme Česko nemůže chybět. Bude se jednat o největší dobrovolnickou a enviromentálně zaměřenou akci  v historii.

[Tisková zpráva, Spolek Ekosmák, 24. 11. 2017]