Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V Pekařově se opět sejdou lidé na pouti - letos už po čtrnácté

Pekařovská pouťUž po čtrnácté se v Pekařově sejdou lidé na pouti. Tenkrát dávno, poprvé, to byla jen hrstka lidí ochotných pro ono zapomenuté místo něco udělat. Sešli se v chátrající kapli Nanebevzetí Panny Marie, zvuk lesního rohu stoupal k nebi skrz propadlý strop a děravou střechu. Nějakou zvláštní shodou okolností (opravdu jen náhodou?) se to stalo 15. srpna 2003, v den svátku Nanebevzetí Panny Marie. A protože se díky Jejímu požehnání obnova tohoto místa zdařila, tak tam ve stejný létem provoněný čas můžete zavítat i letos. Třeba hned v pátek odpoledne 11. srpna - jen o kousek blíž a níž budou u Ruční papírny ve Velkých Losinách vyhrávat flašinety. Či totéž odpůldne zajděte na sklenku s geniem loci, který každoročně popíjí s flašinetáři před starobylým hostincem Na Rychtě v Hanušovicích. Jejich ručně malované kolovrátky se tam budou letos zrcadlit ve vycíděných kapotách nádherných historických vozidel.

Ale zpět k Pekařovu: Ti opravdoví poutníci vyjdou v sobotu 12. srpna po mši a požehnání z kostela ve Velkých Losinách, aby byli společně s flašinetáři přivítáni v 11 hodin na slavnostním zahájení 14. Pekařovské pouti a VIII. Mezinárodního setkání flašinetářů. Kdyby nezůstali na zdejších vršcích, ale pokračovali by severním směrem do dalších kopců, došli by až do tichých míst, která připomíná kniha "Nové Losiny". A právě ona bude na Pekařovské pouti uvedena do světa. Tak jako každoročně se poté představí a obecenstvu zahrají a zazpívají své písně flašinetáři z Čech, Moravy a Slezska, z Francie a Německa, z Polska, Slovenska i Slovinska. V programu na pódiu pak během odpoledne jejich řady naruší divadlo FACKA BRNO a vystoupí zde i pěvecký sbor JESEN Jeseník.

Mezi různobarevnými melodiemi se zaskví i autentické historické kroje z Podesní. Třírohý černý klobouk nabídne elegantně rámě honosnému čepci a svou dámu pak opatrně povede stezkou dolů nad potůčkem, až ke kapli Nanebevzetí Panny Marie, kde bude ve 14. hodin začínat poutní mše svatá. Po jejím skončení půjdou návštěvníci mše v průvodu zase vzhůru, prolnou davem mezi jarmarečními stánky, propletou se mezi sladkými vůněmi a cinkotem kovářova kladiva a ladně obkrouží dětskou pouť s koníky na louce za potokem, aby v půl čtvrté u Hilbertovy kapličky Panny Marie Lurdské došli k poutnímu požehnání. A s nimi i celé živoucí údolíčko pod nimi.

Zatímco ve ztichlé kapli Nanebevzetí Panny Marie bude po celý den k zhlédnutí výstava fotografií dokumentující její postupné opravy i činnost pořádajícího spolku OBNOVA KULTURNÍHO DĚDICTVÍ ÚDOLÍ DESNÉ (kde jinde než v údolí Desné), tak před kaplí to bude kulturně vřít. Posuďte sami: zahájí soubor LOUTKADLA MOHELNICE s hudebním pásmem pro děti a pak se místní CHRÁMOVÉ DIVADLO Z TŘÍVSÍ pokusí přiblížit návštěvníkům pouti zdejší legendu ve zpěvavém představení "O zázracích Vřesové studánky". Do světa klaunů, mimů a kejklířů zavede diváky Tůdle a Nůdle  divadla FACKA BRNO, promptně vystřídáni neodolatelným panem Gontkem v námořnickém tričku, jehož divadelní společnost TYJÁTR vdechne život svým loutkám. A pak zase vpadne FACKA na sál, tentokrát pro dospělé s představením "Ruská ruleta aneb že by banán". No a celý ten pouťový rej vyšumí až s rodinnými kramářskými písněmi, jimiž se nejenom flašinetáři rozloučí s Pekařovem, ve věži kostela se rozklinká zvon a bude zase po pouti.

Tedy ne tak docela, protože flašinetáři budou rozdávat radost v Podesní ještě i v neděli 13. srpna Roztočí kliky svých kolovrátků ve velkolosinské papírně a v Rapotíně. Tam totiž máme také pouť, tak ať to hvízdá, cinká a zpívá po desáté dopolední i před kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Rapotíně.

Tak jako minulé ročníky, i letošní 14. Pekařovská pout pořádá spolek ve spolupráci se společností Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu, s Obcí Jindřichov a Římskokatolickou farností Velké Losiny. Finanční příspěvek na akci poskytly tak jako každým rokem obce Podesní - Nový Malín, Petrov nad Desnou, Rapotín, Rejchartice, Sobotín, Velké Losiny a Vikýřovice, a především pak Olomoucký kraj v rámci dotačního „Programu na podporu cestovního ruchu a zahraničních vztahů 2017“.

Podrobný program akce je k nahlédnutí zde.

[Martin Černohous, Obnova kulturního dědictví údolí Desné z. s.]