Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Historický spolek Kirri zve na Lukostřelecký dobový turnaj v Pňovicích

plakátekJešek ze Sovince, pán panství Pňovského vyzývá střelce z luku, aby se dostavili na 7. ročník Lukostřeleckého dobového turnaje obce Pňovice, který se koná v sobotu 29. července 2017 v odpoledních hodinách na hřišti v Pňovicích u Litovle. Návštěvníci se mohou těšit na historické ukázky a expozici střelných a palných zbraní ze středověku a na soutěžní lukostřelecké disciplíny. Fotbalové hřiště se promění v středověký tábor s turnajem v lukostřelbě. „Budeme střílet z luku. Nepovolili jsme sportovní luky. Povoleny jsou jednoduché luky bez mířidel. V případě, že nemáte vlastní luk, můžeme Vám jej bezplatně zapůjčit,“ říká David Křížan, jeden z hlavních organizátorů akce. K tomu bude vystavena expozice o vývoji střelných zbraní a ukázky dobového tábora. Soutěžící anebo návštěvníci v dobových kostýmech jsou vítáni. Mezi cenami pro soutěžící je mimo jiné i filmová role v novém historickém filmu. Vstup na akci je zdarma.

Akce je podpořena Korunou českou. Další ceny věnovali Fantasy obchod, výroba a prodej luků, šípů a kuší Lazecký, výrobce mečů Had, Comics city, Sartor, LH shop.

Historický spolek Kirri vznikl v roce 2007. Od začátku se zaměřuje na historii, lukostřelbu a bojová umění. Za dobu své desetileté existence spolek uspořádal nebo se podílel na více než 150 kulturních či sportovních akcích. Přednášeli na více než 50 přednáškách nejen na téma naší historie. Mnoho z nich se uskutečnilo na hradech, zámcích či v muzeích (Bouzov, Sovinec, Helfštýn, Hukvaldy, Muzeum v Litovli, Muzeum Vodní branky v Uničově a mnoho dalších památkových objektů). Členové spolku se podíleli na historických filmech Jan Hus Cesta bez návratu, Marie Terezie a na vánoční pohádce Zázračný nos.