Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Výprava na Králický Sněžník zažila aprílové počasí i v červnu

P1010060Na sobotu 10. června naplánovali olomoučtí Přátelé přírody - skupina Malá liška výlet na Králický Sněžník. Měli trochu obavu, jestli už na takový výšlap nebude moc teplo. Jenže člověk míní a počasí mění… Akce na olomoucké vlakové nádraží i přes ranní hodinu srazu přilákala šestnáct turistů, z toho pět nových tváří. Vedení výpravy se ujali Iva Dvořáková a Petr Zatloukal.

Už cestou vlakem jsme za okny sledovali déšť a utěšovali jsme se, že to tak v cíli být nemusí. Výchozí bod výstupu - Stříbrnice nás ale také přivítal pěkným lijákem. Ti šťastnější a vybavenější vytáhli pláštěnky a deštníky. Ti, co je neměli, jim je záviděli a riskovali promáčení, což se v několika případech i stalo. I tak jsme ale statečně, někteří s mírně zaťatými zuby, šlapali do nejbližšího cíle, k oblíbené chatě Návrší. Tam nám Iva Dvořáková povykládala něco o historii Králického Sněžníku. A řekli jsme si, že jedenáctá rozhodne. Déšť mezitím ustal a převážná většina výpravy se po občerstvení a částečném vysušení rozhodla ve výstupu pokračovat.

P1010010Za výšlapem „vrcholové skupinky“ se ohlédla Iva Dvořáková: 

„Cestou jsme se míjeli se sportovci, kteří běželi závod z Dolní Moravy k chatě HS Francisce a zpět do Dolní Moravy- dohromady 21 km. To jsme jim skutečně nezáviděli, jen obdivovali, protože mezitím opět začalo pršet a tyto střídavé spršky nás i je provázely po celou cestu. Naštěstí u bývalé chaty Lichtenštejnů a sošky slona - symbolu Králického Sněžníku - už začalo vylézat nesměle i sluníčko. Zde následovalo společné foto. Vrchol Sněžníku byl však pořád v mlze. Po chvíli jsme narazili na pramen řeky Moravy, opět foto a pak už závěrečný výstup na vrchol (1423.7 m n. m). Dosáhli jsme ho ve 13 hod v dobré náladě, protože nás nic nemůže jen tak zlomit. Kupodivu zde bylo plno lidí, hlavně z Polska, dlouho jsme se ovšem nezdrželi, pořídili malaliska pratele malejsme fotodokumentaci a dali se na zpáteční cestu. Ještě zastávka na posilnění u chaty HS Franciska a pak nás už čekala kamenitá a mokrá cesta dolů na Návrší. Cestou jsme ještě střídavě několikrát zmokli, ale zase jsme se pokochali pohledy na Staré Město a okolní hory. Chata Návrší neboli náš základní tábor č. 1 byla potom pro změnu zalitá sluníčkem a tak jsme ji nevynechali. Při sestupu  do Stříbrnic  nás ale zase chytil déšť, tentokrát i s kroupami.“

Bylo to prostě hodně pestré počasí připomínající to aprílové.  Ve Stříbrnicích se sešli „Kraličáci“ s několika odpadlíky, kteří tu už na ně čekali v penzionu U Kampů, pracovně nazvaném základní tábor číslo 2. A v dobré náladě se potom všichni dohromady vrátili domů.

Hana Hulíková, Iva Dvořáková 

Přátelé přírody, z. s. - skupina Malá liška, Olomouc

Žijeme přírodou, historií a kulturou. Rádi ovlivňujeme svět kolem sebe.