Svátek má Vojtěch
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V rámci festivalu "Dny umění nevidomých na Moravě" vystoupí se svým recitálem nevidomý zpěvák a klavírista Honza Mareš

recitál jan jarešSjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. Oblastní odbočka Olomouc pořádá v rámci 23. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě recitál nevidomého klavíristy a zpěváka Honzy Jareše. Recitál se koná v Divadle hudby (Muzeum umění, Denisova 47, Olomouc) v úterý 6. června 2017 od 18 hodin. Honza Jareš jako první nevidomý student absolvoval obor populární zpěv a klavír na Pražské státní konzervatoři. Své sólové koncerty nebo program s doprovodem skvělých instrumentalistů uvádí po celé České republice. V jeho programu s názvem Veď mě dál, cesto má… zazní písně ze zlatého fondu naší národní kultury.  

 

Dny umění nevidomých na Moravě

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR pořádá každoročně Dny umění nevidomých na Moravě - festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli. Koná se již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední, severní a východní Moravy. Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

Několik slov o interpretovi

Jan Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Absolvoval Základní školu pro nevidomé a současně Základní uměleckou školu v Brně - Králově Poli, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po několika letech soukromého hudebního vzdělávání byl přijat ke studiu na Pražské konzervatoři. Zde studoval jako hlavní obor populární zpěv pod vedením profesorky Lídy Nopové a současně i moderní klavír, pod vedením profesora Miloše Nopa a později profesora Karla Štolby. Studium oboru populární zpěv zakončil absolutoriem v roce 2011 jako první nevidomý student v historii školy. V současné době žije a pracuje v Praze.

V roce 2008 vydal Honza své debutové album "Některý lidi" s písničkami Tomáše Kympla. Česká televize natočila v dubnu 2014 o Janu Jarešovi dokument. Jan Jareš má dlouholeté zkušenosti s vystupováním jednak jako klavírista, ale také jako zpívající klavírista. V jeho repertoár jsou skladby Osvobozeného divadla, Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, Pavla Bobka, Waldemara Matušky či Jarka Nohavici, ale též písně světových legend jako jsou Louis Armstrong, Frank Sinatra, Elton John, Phil Collins, Leonard Cohen a mnozí další. Svá vystoupení podle potřeby moderuje česky nebo anglicky.Na koncertech Jareš vystupuje jako sólista nebo za doprovodu  bubeníka Mikoláše Nopa a také v triu s předními českými jazzovými muzikanty Jaro Helešicem a Tomešem Smetanou.

Mimořádně hlasově disponovaný zpěvák a výborný klavírista přináší posluchačům nečekaný zážitek. Jan Jareš je výjimečný mladý muž, který se dokázal prosadit i přes svůj handicap, který musí od narození překonávat. Způsob, jakým zhodnotil své nadání, je v mnoha směrech obdivuhodný.

Vedle hudby má Honza i další zájmy. Jeho největším koníčkem je cestování, do současné doby stihl navštívit přes 30 zemí. Neméně důležité místo v jeho životě zaujímá i sport, ať už se jedná o plavání, běh, jízdu na kole nebo lyžování. Více informací najdete na internetových stránkách hudebníka: www.honzajares.cz.