Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Přijďte přivítat jarní přírodu na některý z výletů a vycházek Ekologických dnů Olomouc

Sluňákov vítání ptačího zpěvuEkologické dny Olomouc jsou ekologickým svátkem, který se koná od roku 1990 pravidelně na přelomu dubna a května v Olomouci. EDO se postupně staly nejvýznamnější akcí pro širokou veřejnost propagující ochranu přírody v ČR. Za poměrně malých finančních nákladů vznikla rozsáhlá aktivita s vlivem na značný počet lidí (v posledních letech je to vždy přes 20000 účastníků). EDO si již získaly své návštěvníky ze všech koutů ČR i ze Slovenska).

Jsou programově nepolitické a ze zásady se nepřiklánějí k určitým politickým a ideologickým směrům. EDO chtějí zvýšit zájem občanů o otázky ochrany přírody a poskytují jim náměty pro osobní jednání, které je příznivější přírodě. Při všech akcích - a zejména při Ekojarmarku - dostávají lidé mnoho důležitých informací o stavu životního prostředí na Olomoucku, v celé České republice i v globálním měřítku. Podrobný program ekologických dnů včetně besed v Divadle hudby a v Mozarteu a Ekojarmarku na Horním náměstí naleznete zde. My pro Vás z množství akcí vybíráme ty spojené s pohybem a pobytem v přírodě a těšíme se na setkání.

 

Vítání ptačího zpěvu v domu přírody

sobota, 22. duben 2017 7:30 / Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov Horka nad Moravou

Jarní procházka areálem Domu přírody kolem rybníčků, tůněk a řeky a vyprávění ptácích a jejich hlasu, kontroly a rozvěšování (nejen) ptačích budek – vhodné zejména pro rodiny s dětmi (dalekohledy s sebou!). Pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Domem přírody Litovelského Pomoraví. Facebook událost.

 

sluňákov kvákáníKvákání v Domu přírody

pátek, 28. duben 2017 17:30 / Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov Horka nad Moravou

Den, kdy se u nás zastaví obojživelníci při své náročné cestě ze zimovišť do vodních tůní, jezer, rybníků a nádrží. Pokud přijdete také, můžete se s nimi seznámit. Běžně žijící druhy v České republice, informace o jejich životě, zvláštnostech a ochraně. Zábavný testík s malou odměnou. Večerní vycházka za žabím koncertem a vodním životem tůní. Facebook událost.

 

Pavlína Kalábková: Pravěká pevnost Rmíz u Laškova a mohylová pohřebiště na Křemeli u Náměště na Hané.

pátek, 28. duben 2017 15.30 / sraz autobusové nádraží tržnice

Terezské údolí mezi Náměštěm na Hané a Laškovem je olomoučanům a milovníkům přírody jistě dobře známé. Tentokráte se na ně podíváme z výšky – z hřebene kopců, které jej vytváří. Tato místa si vybrali již pravěcí lidé, kteří zde zbudovali svá sídla a pohřbili své mrtvé. Komentovaná prohlídka několika pozoruhodných archeologických nalezišť a návštěva nejvýznamnějších z nich – hradiště z pozdní doby kamenné a doby bronzové a dva mohylníky. Ukázka reliktu pravěké kulturní krajiny, která se v našem prostředí zase tak často nezachovává. Doprovázeno obrazovými ukázkami nálezů a archeologickým výzkumem odkrytých terénních situací. Předpokládaný návrat 19.00. Na výlet je nutno se do 15. 4. přihlásit na mailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , případně na tel. 585 378 345. Facebook událost.

 

Sluňákov zahrady kroměřížLenka Křesadlová: Putování za kouzlem kroměřížských zahrad aneb pět století zahradní kultury.

sobota, 29. duben 2017 8.30 / sraz autobusové nádraží tržnice

Již v 16. století se u sídla Olomouckých biskupů v Kroměříži nacházela pod zámkem renesanční zahrada. V dalším století k ní přibyla výstavná raně barokní Květná zahrada. Zahradní umění následně ovládla idea krajinářských parků, která se naplno uplatnila ve vývoji Podzámecké zahrady, kde je možné do dnešních dnů obdivovat řadu zahradních staveb a vzácných dřevin. Květná zahrada zatím spala, aby mohla být k novému životu probuzena na prahu 21. století velkorysou obnovou. Přijeďte zažít proměny zahradní kultury na vlastní kůži. Během jednoho dne se nechte okouzlit jak barokní pravidelností, tak svěžestí ideální krajiny. Pro svou unikátnost byly kroměřížské zahrady a zámek zapsány na seznam přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Na výlet je nutno se do 15. 4. přihlásit na emailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , případně na tel. 585 378 345. Facebook událost.

 

Jakub Potůček: Litomyšl – už zase?

neděle, 30. duben 2017 8.30 / autobusové nádraží tržnice

Přesně tak. Litomyšl totiž neusnula na vavřínech a špičkovou architekturu neustále podporuje. Nastal tak ideální čas vypravit se do tohoto malebného historického sídla a podívat se, jaké skvosty tu od naší minulé návštěvy přibyly. I tentokráte začneme u zdejšího renesančního zámku, kde navštívíme nově upravené prostory pivovaru provedené podle projektu architekta Josefa Pleskota. Dále se podíváme na práci nám z Olomouce známých HŠH architektů, kteří zdejší jízdárnu přeměnili v multifunkční sál. Cestou do centra města navštívíme i nově rekonstruovaný barokní kostel Nalezení svatého Kříže a půvabnou galerii Pakosta, navrženou architektkou města Litomyšle, Zdeňkou Vydrovou. I tentokráte nevynecháme soubor městských obytných domů (Viktor a Martin Rudišové, Josef Pleskot), ale nově vyrazíme i do zdejší vilové čtvrti, v níž se podíváme na několik skvělých rezidencí.  Ano, už zase s Jakubem Potůčkem na EDO. Na výlet je nutno se do 15. 4. přihlásit na emailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , případně na tel. 585 378 345. Facebook událost.

 

Ranní ptačí koncert

pondělí, 1. květen 2017 6.00 / sraz most – Martinova ul. – Olomouc-Řepčín

Ranní vycházka za pozorováním ptáků a poslechem jejich hlasů. Ukázka odchytu ptáků a kroužkování. Ukončení po osmé hodině u koupaliště Poděbrady. Vede Kateřina Ševčíková, Pořádá Moravský ornitologický spolek, Česká společnost ornitologická.

 

sluňákov noc slavíkůNoc slavíků

pondělí, 1. květen 2017 21.00 / sraz u kostela sv. Mořice - ul. Opletalova

Procházka do světa, kde si prožitek nejde zaplatit. Jde totiž o to, co si zrovna myslí slavíci. První máj je nejlepší čas pro romantickou večerní vycházku za zpěvem slavíků. Není vyloučeno, že vás přestane zajímat odborný výklad a v takovém případě se můžete od skupiny kdykoli oddělit, třeba v páru. Zbývající účastníky zavedeme na místo, kde lidé někdy raději zavírají okna, když slavíci začnou koncem dubna zpívat. Pokud by náhodou slavíci mlčeli, poslechneme si slavíka a další noční hlasy alespoň z nahrávky. Vede Kateřina Ševčíková. Pořádáno ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem. Facebook událost.