Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zásluhou Fóra dárců a APMS přinesou Dárcovské SMS neziskovému sektoru více zdrojů - služba DMS se po 13 letech rozšiřuje

dms logoRok 2004 znamenal pro neziskový svět zlom. Poprvé v historii se dohodli všichni tři čeští operátoři a na Velikonoce společně s Fórem dárců spustili český unikát – dárcovskou SMS, tzv. DMS. Jednou textovou zprávou ve výši 30 Kč dárce podpořil vybraný prospěšný projekt. Během 13 let bylo odesláno 19 milionů SMS a vybráno více než půlmiliardy korun. Nyní po třinácti letech přicházejí Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) společně s Fórem dárců opět s výrazným posunem vpřed. Služba DMS se rozšiřuje. Dárci budou moci jednou SMS poslat kromě oblíbené třicetikoruny také 60 a 90 korun. Navíc budou moci začít podporovat oblíbený charitativní projekt trvale – opět pouze jednou zprávou.

Mobilní operátoři O2, T-mobile a Vodafone provozují službu DMS ve svých sítích zcela zdarma bez nároku na provize z odeslaných částek. Díky investici operátorů do technického zabezpečení ve výši půl milionu korun se podařilo navíc snížit provozní poplatek o třetinu na 1 Kč z každé odeslané SMS. S provozním poplatkem hospodaří Fórum dárců jakožto technický garant projektu.

Dárcovské SMS jsou jednou z nejrozšířenějších forem, jak Češi přispívají na dobročinné účely. Je to totiž jednoduché a naprosto transparentní. Navíc jde o drobnou částku, kterou si může dovolit darovat doslova každý,“ přemýšlí Klára Šplíchalová, výkonná ředitelka Fóra dárců, které má od začátku projekt jako střešní organizace ve správě.

forum dárců logoNa technologiích je krásné, že dokáží pomáhat. Nyní startujeme novou etapu dárcovství, která umožní neziskovému sektoru získat zvýšený přísun prostředků,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Po třinácti letech nazrál čas projekt posunout. „Neziskové organizace se na nás obracely, že jejich drobní dárci jsou ochotni poslat jednou smskou víc. Více než rok jsme se společnostmi O2, T-Mobile a Vodafone vymýšleli, jak to udělat. Nyní startujeme novou etapu, dárcovské SMS dostaly modernější a flexibilnější kabát, který bude drobným dárcům vyhovovat,“ říká Šplíchalová.

 Jak to funguje:

30-60-90, jednorázově i trvale. Stačí vzít do ruky mobilní telefon a jednou textovou zprávou poslat vybranému a prověřenému charitativnímu projektu 30 a nově také 60 nebo 90 Kč. A to buď jednorázově, nebo jako trvalý příkaz.

 

Nově pošlou lidé jednorázovou dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMSmezeraHESLOPROJEKTUmezera30

nebo

DMSmezeraHESLOPROJEKTUmezera60

nebo

DMSmezeraHESLOPROJEKTUmezera90

 

Pokud chtějí oblíbený prospěšný projekt podpořit trvale, aby zvolenou částku dostávala nezisková organizace měsíc co měsíc, do zprávy na číslo 87 777 napíšou:

DMSmezeraTRVmezeraHESLOPROJEKTUmezera30

nebo

DMSmezeraTRVmezeraHESLOPROJEKTUmezera60

nebo

DMSmezeraTRVmezeraHESLOPROJEKTUmezera90

 

Dárce může samozřejmě svoji trvalou podporu kdykoliv dle svého uvážení bezplatně odvolat zasláním SMS ve tvaru STOP HESLO na 87 777. 

apms logoDárcovské SMS využívají jen prověřené neziskové organizace, které mají veřejnou sbírku. V současné době je jich více než 300,“ počítá výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Z každé částky přijde neziskové organizaci 29, 59 nebo 89 Kč. „Mobilní operátoři neinkasují žádný poplatek, vše poskytují zcela bezplatně. Koruna jde na provozní náklady a rozvoj projektu, který spravuje Fórum dárců,“ vysvětluje Šplíchalová. Pokrývá technické, organizační a koordinační zajištění projektu, včetně servisu pro neziskové organizace a veřejnost.

O změnách se neziskové organizace i dárci dozvědí na novém webu darcovskasms.cz, který obsahuje veškeré návody, jak DMSky posílat, ale také možnost filtrovat, koho chci podpořit, prostřednictvím témat. A samozřejmě také podrobné informace o projektu, jeho tvůrcích, a zajímavé případové studie i zahraniční inspiraci.

 

Kdo stojí za Dárcovskými SMS

DMS - Dárcovská SMS je společným projektem Fóra dárců a Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Členy APMS jsou společnosti O2, T-Mobile, Vodafone a Nordic Telecom. Cílem APMS je podpora a ochrana rovného a otevřeného trhu elektronických komunikací v České republice založeného na pravidlech respektujících ochranu hospodářské soutěže.

Fórum dárců v rámci projektu Dárcovská SMS garantuje technické a softwarové zajištění, právní a daňové zabezpečení projektu, organizační a koordinační zázemí a komunikaci projektu, který spočívá v servisu neziskovým organizacím a informování veřejnosti.

Výsledky projektu Dárcovská SMS včetně finančního zhodnocení jsou pravidelně zveřejňovány. Výroční a finanční zprávy jsou ověřovány také nezávislým auditorem.