Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zákon o veřejné prospěšnosti je zbytečný, říká neziskový sektor

JB49afe2 chZa zbytečný označili představitelé neziskového sektoru na dnešním zasedání sněmovního ústavně-právního výboru návrh zákona o veřejné prospěšnosti. Nic kladného podle nich nestátním organizacím nepřinese, pouze zvýší administrativu. Naopak podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se ministerstvo snažilo o to, aby postavení veřejné prospěšnosti poskytovalo určité záruky a aby nebylo příliš zatěžující. Výbor projednávání předlohy přerušil, vrátí se k ní v polovině dubna.

"Pro neziskovky je to administrativní zátěž, která nepotvrdí to, že jsou spolehlivé," prohlásil tajemník Asociace veřejně prospěšných organizací Aleš Mrázek. Rovněž podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka by zákon přinesl jen byrokracii a k transparentnosti nepřispěje. Poukazoval navíc na to, že úřady začnou vyžadovat přiznání postavení veřejné prospěšnosti jako podmínku pro vstup organizací do dotačních řízení.

Pelikán zdůraznil, že status veřejné prospěšnosti nevymyslelo ministerstvo, ale autoři nového občanského zákoníku. Kodex je účinný od roku 2014. Nebylo by proto podle ministra správné debatovat teď o tom, zda má systém přiznávání veřejné prospěšnosti existovat, protože se odehrála už v minulosti. "Jen plníme úkol," poznamenal Pelikán. Řekl také, že nikdo nebude organizace nutit status získat. Pokud je návrh špatný a nefunkční, pak by bylo možné zrušit příslušnou část občanského zákoníku a obnovit obecně prospěšné společnosti, nadhodil ministr.

Kritika zněla i od některých poslanců. Jan Farský (STAN, za TOP 09) soudí, že zákon by reguloval oblast, v níž to není nutné, norma navíc nepřináší organizacím žádné výhody. "Nezabráníme tomu, aby se někdo na systému přiživoval, vyplatí se mu získat veřejnou prospěšnost," řekl. Podle Martina Plíška (TOP 09) jde o předlohu k zamítnutí.

"Přijmeme mrtvou normu, jen aby si ministerstvo spravedlnosti mohlo odškrtnout, že něco splnilo," soudí Marek Benda (ODS). Pozastavil se nad výčtem činností k "dosahování obecného blaha". "Je to napsané, jako když pejsek s kočičkou vařili dort," prohlásil. Pelikán poznamenal, že by v zákoně výčet nejraději neměl, ale chtějí jej podle něho všichni. Poukázal na to, že ve staré normě o veřejně prospěšných společnostech byl podobný.

Získání postavení veřejné prospěšnosti bude pro neziskové organizace prestižní, domnívá se zpravodajka Markéta Wernerová (ČSSD). Norma by měla podle ní motivovat ministerstvo financí k tomu, aby začalo pracovat na bonusovém programu pro neziskový sektor.

Mezi zákonné podmínky pro zápis do rejstříku veřejné prospěšnosti by podle předlohy patřila bezúhonnost lidí rozhodujících o veřejně prospěšné organizaci, nabytí majetku z poctivých zdrojů a hospodárné využívání jmění. Návrh určuje i povinnosti ohledně transparentnosti hospodaření organizací. Umožňuje jim podnikat, zisk by ale směly využít jen k veřejně prospěšnému účelu.

Právní výbor dnes přerušil i debatu o předlohách k rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Podobně postupoval i garanční kontrolní výbor.

Zdroj: ČTK - 23.3.2017

Stanovisko Asociace NNO České republiky k projednávanému návrhu zákona přinášíme zde.