Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

VYBRANÍ DOBROVOLNÍCI Z OLOMOUCKÉHO KRAJE OBDRŽELI CENU KŘESADLO

kresadlo2016Letos na podzim v Olomouckém kraji proběhl již šestý ročník oceňování dobrovolníků cenou Křesadlo. Cílem procesu, na konci kterého je osm oceněných, je zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit zájem o dobrovolnickou činnost mezi lidmi a prokázat respekt těm, kteří ji vykonávají. Křesadlo je ocenění pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. A od pondělního večera zná své letošní nositele.

Osmi vybraným dobrovolníkům byly ve Slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce v Olomouci v pondělí 19. prosince večer předány certifikáty a samotné ceny v podobě funkčních, ručně zhotovených křesadel.

V kategorii ekologické aktivity a spolková činnost na slavnostním večeru cenu převzali pan Vladimír Začal (Zlaté Hory) a Eva Marečková (Vrchoslavice), za dobrovolné hasiče získala cenu Irena Drozdová (Střeň). V oblasti děti, mládež, volnočasové aktivity byla oceněna Karla Zavadilová (Olomouc), tři Křesadla byla předána za dobrovolnictví v sociálních službách. Převzaly si je Simona Pazderová (Přerov), Hana Stryková (Šumperk) a Lenka Šrámková (Olomouc). V kategorii zdravotní cenu Křesadlo obdržela Marie Čamachová (Olomouc).

Po slavnostním udílení následoval akustický vánoční koncert Václava Neckáře se skupinou Bacily.

Fotogalerie ze slavnostního večera je zde. Medailonky oceněných jsou pod článkem zde.

 

maltezska-pomoc HESTIA NDC bily podklad

Organizací ceny Křesadlo v Olomouckém kraji byla i v letošním roce pověřena společnost Maltézská pomoc, o. p. s., Centrum Olomouc ve spolupráci s Unií nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje a Hestií – Centrem pro dobrovolnictví, z. ú. Hlavním partnerem oceňování je tradičně Olomoucký kraj.

Nominovat své kandidáty na ocenění Křesadlem mohly až do 28. října jednotlivé organizace nebo obce, v nichž dobrovolníci působí, i široká veřejnost. Ocenění bylo možno získat v šesti kategoriích dobrovolnictví: sociální služby; děti, mládež, volnočasové aktivity; zdravotnictví; ekologické aktivity, spolková činnost; humanitární pomoc, rozvojové projekty; dobrovolní hasiči. Nezávislá komise pak z celkem 26 nominací po ukončení nominací rozhodla ocenit osm dobrovolníků.