Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Mikuláš z JIKA – Olomouckého dobrovolnického centra

mikuláš 2016 095Nezisková organizace JIKA – Olomoucké dobrovolnické centrum, z.s. připravila každoroční návštěvy Mikuláše ve svých přijímajících organizacích. V letošním roce vyšly nově dva mikulášské týmy – jeden, pod tradičním vedením Mikuláše – Jaroslava Konečného, navštívil děti ze dvou Domovů pro ženy a matky s dětmi SMOl a druhý tým, složený ze studentů Slovanského gymnázia v Olomouci, pod vedením Andělky – Valerie Rajnohové. V tomto případě byla cílem Vojenská nemocnice Klášterní Hradisko.

mikuláš 2016 038

Patnáctiletá studentka oslovila další studenty z téže školy, dohromady utvořili tři skupinky po sedmi lidech a postupně navštívili několik nemocničních oddělení (neurologii, psychiatrii, LDN, kožní a interní oddělení). Aby navodili správnou vánoční atmosféru, vyrobili si kostýmy Mikulášů, čertů a andělů a pacientům zahráli scénky, společně si zazpívali koledy, které byly doprovázeny flétnami nebo klarinetem. Všem pak rozdali perníčky, keramické či dřevěné ozdoby nebo papírové andělíčky.

Dobrovolníci tak rozjasnili den pacientům, kteří nemají to štěstí, strávit vánoční svátky v rodinném kruhu. Dokázali, že i zaneprázdnění studenti a ostatní dobrovolníci jsou ochotni obětovat svůj čas pro dobročinnou věc.

[5. a 6. prosince 2016, JIKA - Olomoucké dobrovolnické centrum, z.s.]