Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomoucký kraj má nové vedení. Hejtmanem je Oto Košta

img-4141Dnes dopoledne se poprvé sešli noví zastupitelé Olomouckého kraje. Na začátku ustavujícího zasedání složili tradiční slib. Pak je čekala důležitá volba hejtmana, jeho náměstků a dalších členů rady Olomouckého kraje. Hejtmanem Olomouckého kraje byl na základě koaliční smlouvy, kterou podepsalo hnutí ANO společně se zástupci ČSSD a ODS, zvolen Oto Košta. Hlasovalo pro něho 35 z 54 přítomných zastupitelů.

„Za svoje priority považuji zlepšení dopravní infrastruktury, snížení zadluženosti Olomouckého kraje a investice,“ řekl Oto Košta, hejtman Olomouckého kraje.

V jedenáctičlenné Radě Olomouckého kraje dále zasedne Jiří Zemánek, který bude mít jako první náměstek hejtmana na starosti finance a investice. Druhým náměstkem se stal Jan Zahradníček. Ten má v kompetenci oblast dopravy. Třetím náměstkem pak je Dalibor Horák, který se zaměří na zdravotnictví. Náměstkem hejtmana bude také František Jura (kultura, tělovýchova, sport, volný čas), Milan Klimeš (životní prostředí, zemědělství, majetek), Ladislav Hynek (školství) a Pavel Šoltys, který bude zodpovídat za regionální rozvoj, územní plánování, evropské projekty a péči o památky. Neuvolněnými radními byli zvoleni Ladislav Okleštěk, Petr Vrána a Ivo Mareš.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje sestává z 55 členů. Na základě výsledků krajských voleb obsadilo šestnáct míst hnutí ANO 2011, devět křesel má ČSSD, sedm pozic patří KSČM a stejný počet připadl Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty. Šest míst získali Starostové ProOlomoucký kraj a shodně po pěti křeslech pak ODS a SPD + SPO.

Zdroj: www.kr-olomoucky.cz