Svátek má Jiří
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Hledáte nové zkušenosti? Zkuste dobrovolnictví!

Ameliez.s. Dobrovolníci1Dobrovolnický program Amelie v Olomouci opět posiluje tým svých dobrovolníků. Již osmým rokem pomáhají dobrovolníci pod hlavičkou olomouckého Centra Amelie onkologicky nemocným a jejich blízkým v Olomouckém regionu. Dobrovolnický program nabízí zájemců nejen jedinečné zkušenosti a možnost seberealizace, ale i bezplatné vzdělávání. Nezisková organizace Amelie poskytuje bezplatnou psychosociální pomoc dospělým onkologicky nemocným a jejich blízkým již téměř deset let. Bezplatné služby odborného psychologického a sociálního poradenství nabízí organizace také prostřednictvím svého Centra Amelie v Olomouci, které koordinuje i zdejší akreditovaný dobrovolnický program Amelie.

Ten je uskutečňován nejen přímo v tomto Centru Amelie, ale od roku 2009 také na dvou lůžkových odděleních Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Na onkologii dobrovolníci Amelie navštěvují pacienty dvakrát až třikrát týdně a tráví s nimi čas u lůžka nebo pro ně připravují tvořivé aktivity. Dobrovolníci se však vedle návštěv pacientů věnují i organizaci různých kulturně-společenských a benefiční akcí a rozšiřování povědomí o psychosociální pomoci pro onkologicky nemocné.

Ameliez.s. Dobrovolníci2Letos na jaře se uznávaný dobrovolnický program Amelie rozšířil i na ambulantní část kliniky, kde se setkal s velmi pozitivními ohlasy. „Dobrovolnické aktivity s cílem podpory onkologicky nemocných a jejich blízkých jsou pro nás nedílnou součástí psychosociální pomoci této skupině. Proto jsem rádi, že dobrovolnický program Amelie v Olomouci zaznamenal další rozvoj a přiblížení se směrem k těm, co nás potřebují. Na onkologické ambulanci se snažíme různými způsoby zpříjemnit čas čekajícím nemocným a zároveň jim poskytujeme informace o bezplatných službách Amelie. Naše dobrovolníky si pochvalují jak pacienti kliniky, tak místní zdravotnický personál. Věříme, že i pro ně samotné to má hodnotu a smysl,“ upřesnila koordinátorka dobrovolníků Michaela Dosoudilová.

Jak a proč věnuje bez nároku na ocenění svůj čas a energii jsme se zeptali přímo jedné z dobrovolnic Amelie na ambulanci Ludmily Rudové: „Pomáhám při organizaci různých akcí pro veřejnost, ale nejvíce času trávím právě přímo s onkologicky nemocnými. Rok jsem docházela za pacienty na lůžkové části onkologie a po této zkušenosti jsem přijala nabídku na pomoc s rozšířením dobrovolnických aktivit na ambulanci, kde se nemocným snažím zpříjemnit čekání nejen vřelým slovem, ale i podáním teplého nápoje nebo různých užitečných informací. Dobrovolnictví v Amelii mi přineslo velké množství jedinečných zážitků, inspiraci a hlavně pocit smysluplnosti. Navíc si díky tomu rozšiřuji i své odborné znalosti, které potřebuji pro praxi.“

Centrum Amelie Olomouc pravidelně také realizuje odborná školení, která jsou potřebná pro vstup do tohoto akreditovaného dobrovolnického programu. Poslední bezplatné školení pro zájemce o dobrovolnictví v programech pro onkologicky nemocné v tomto roce se uskuteční již ve dnech 24. až 25. listopadu v olomouckém Centru Amelie. V rámci školení se mohou zájemci těšit na zajímavé přednášky z oblasti onkologie, psycho-onkologie, sociální práce nebo prohlídky onkologických pracovišť. Další informace lze získat na emailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , telefonním čísle +420 734 409 757 nebo na oficiálních webových stránkách organizace www.amelie-zs.cz.

[Tisková zpráva Centra Amelie, Olomouc, 27. 10. 2016]