Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pestré září v podání olomouckých Přátel přírody. Přidat se můžete i vy!

P1500774Přátelé přírody z. s. – skupina Malá liška z Olomouce opět připravili pestrý program pro veřejnost všeho věku na téma příroda a kultura. V září s nimi můžete vyjet na exkurzi do industriální Ostravy, objevit historii a přírodu staré části olomoucké čtvrti Neředín, zjistit, jak se měli na výjezdu do Británie i to, co se chystá na podzimní měsíce.

Ve druhé půlce září budou v Knihovně města Olomouce "lišáci" hosty Cestopárty, kde se bude hovořit o jejich loňské cestě do Portugalska, budou muzicírovat ve Smetanových sadech, vypraví se do Choliny za svatou vodou a setkají se nad knihami, které stojí za to číst. 

Jak je vidět, září v režii Přátel přírody ze skupiny Malá liška bude opravdu nabité zážitky. Můžete je získat i vy, pokud si vyberete z nabídky jejich akcí.

 

Sobota 10. září TURISTIKA Bo!!! Aj včil su chachaři fajni!!!

7.40 | sraz vlevo v hale hlavního vlakového nádraží Olomouc

Po roce navážeme na loňskou úspěšnou výpravu do Ostravy a vypravíme se do ní podruhé, když se napoprvé nedalo vše stihnout. Pokračovat budeme v Dolní oblasti Vítkovice, a to ve Velkém nebo Malém světě techniky, větší obdobou olomoucké Pevnosti poznání. Dojde i na bývalý uhelný důl Landek, největší hornické muzeum v republice, a sfárání pod zem. Po cestě si ale budeme všímat i okolní přírody, protože ta je i v černé Ostravě. Návrat dle domluvy. Zálohu na akci 100 Kč nutno poslat na účet 2000220088/2010 do 3. září kvůli zajištění jízdenek. 

Na akci je třeba se přihlásit do 3. září na e-mailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , poté obdržíte další informace a pokyny.
Akci vede Lenka Pospíšilová, tel. 603 214 518. Příspěvek na akci: členové zdarma, hosté 20 Kč. 

 

Sobota 10. září DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Do starého Neředína s Malou liškou

9.30 | Neředín - konečná tramvají u krematoria

V rámci olomouckých Dnů evropského dědictví proběhne komentovaná vycházka pro zájemce všeho věku i celou rodinu do staré části Neředína, která si zachovala původní ráz olomouckých předměstí - hanácké vesnice.

Trasou s několika zastaveními u zajímavých památek bohaté historie Neředína dorazíme na nečekaně zajímavé místo - neředínský rybníček. Zde bude možnost za pomoci "vodního batohu" zjistit, co zde žije a jak čisté vodní plochy v Olomouci máme. Konec vycházky je plánován do 12:00.

 

Úterý 13. září POSED - otevřené setkání s Přáteli přírody

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2, u zastávky tramvají č. 1, 4, 6 Okresní soud

Poprázdninové setkání členů a příznivců skupiny Malá liška a jejích aktivit, možnost informovat se o aktivitách plánovaných na podzim. Sdělíme čerstvé zážitky a promítneme pár fotek z naší Expedice Skotang, která se 4. září vrátí z Britských ostrovů. Setkání je otevřené i pro nové zájemce o činnost. Vstup volný. 

 

Čtvrtek 15. září CESTOPÁRTY Portugalsko

17.00 | Knihovna města Olomouce, nám. Republiky, internetové centrum v suterénu

Olomoučtí Přátelé přírody loni na přelomu jara a léta navštívili kraj na pomezí Portugalska a Španělska, region Alentejo. Zdejší krajina, na první pohled odlišná od té nám známé, jim učarovala. Lidé tam jsou podobně jako ta krajina docela chudí, ale přesto příjemní a návštěvníkům otevření. O dojmy z portugalského Alentejo se podělí Hynek Pečinka a Zdeněk Šupina. 

Vstup zdarma, místo je nutno předem rezervovat v odd. pro dospělé čtenáře v 1. patře knihovny.

 

Úterý 20. září MUZICÍROVÁNÍ V PARKU Labutí jezero

18.00 | labutí jezírko vedle Rudolfovy aleje, Smetanovy sady

Poslední letošní Muzicírování v parku proběhne za doprovodu labutí, kačenek a hus u jezírka na konci Smetanových sadů u ulice Polské. Opět vystoupí krčmaňský W&S Band (blues, folk a rock s atmosférou hanácké stepi) a po němTorzo IT (folk a country od táboráku). Přijďte strávit poslední chvíle léta (podzim začíná 22. září)   s hudbou v zeleni olomouckých parků! Vstup volný.

 

Sobota 24. září TURISTIKA Výprava nejen za Svatou vodou

8.15 | sraz vlevo v hale hlavního vlakového nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.31 směr Senice n. H.)

S babím létem vyjedeme vlakem do nedalekých Myslechovic, odkud si vyšlápneme na bývalou sopku - zalesněný vrch Rampach.  Z něho sejdeme přes Loučku a a kolem nově opravené studánky Svatá voda do Choliny, obce s bohatou historií. Tady si prohlédneme nejen místní poutní kostel, známý zázračnou sochou Panny Marie Cholinské, ale třeba i ojedinělé Hanácké muzeum s neuvěřitelným množstvím exponátů. Po trase dlouhé kolem 15 km provede účastníky nadšená turistka Božena Böhmová. S sebou něco na opečení a dobrou náladu. Návrat do Olomouce je plánován kolem 17. hodiny.

Příspěvek na akci: členové zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné vlakem si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společnou jízdenku. 

 

Úterý 27. září SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Na volné téma...

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2, u zastávky tramvají č. 1, 4, 6 Okresní soud

Čtenářky a čtenáři se každé poslední úterý už několikátý rok scházejí na našem cyklu Setkání s knížkou. Střídáme tematická posezení s povídáním o určitém autorovi nebo směru a volná setkání. To první podzimní bude právě na volné téma. Přijďte prezentovat, co jste přes léto přečetli, nebo si poslechnout a nechat doporučit, co četli jiní. Vstup volný. Těší se Eva Sommerová a spol.