Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Onko klub Slunečnice Olomouc představuje svou činnost

Slunečnice 1Aktivity v jarních měsících jubilejního patnáctého roku činnosti našeho Onko klubu Slunečnice byly bohatší než jiná léta. Přispěla k tomu skutečnost, že klub je od začátku tohoto roku i jedním z olomouckých klubů seniorů. Máme tak možnost účasti na akcích, které pro kluby seniorů pořádá olomoucký magistrát. O pravidelných akcích jen stručně. Součástí dubnové členské schůze bylo vystoupení paní Věry Přikrylové, týkající se tréninku paměti, květnovou navštívila předsedkyně Krajské rady seniorů paní Milena Hesová a informovala nás o aktivitách, které rada pro seniory připravuje, červnová byla spojena s posezením a večeří. Nechyběla pravidelná cvičení s hudbou, jóga, akvagymnastika…

Z mnoha ostatních akcí, které se mám podařily či líbily, se chci zmínit aspoň o několika.

V dubnu jsme uspořádaly výšlap z Velkého Týnce do Grygova, v květnu z Věrovan do Tovačova.

Nejvýznamnější činností letošního jara bylo úspěšné zapojení do tradiční celonárodní sbírky Českého dne proti rakovině, který se konal dne 11. května. Ale o tom byl samostatný text, zasílaný v květnu.

Nebráníme se ani účasti v nejrůznějších soutěžích.

Ve dnech 21. – 22. května se vydaly dvě naše členky a to předsedkyně Zdena a také všestranná sportovkyně Darja do Prahy. Nejely ale na výlet. Aliance žen s rakovinou prsu uspořádala pro pacientské organizace z celé republiky již patnácté setkání „Dokážeš to taky“ s podtitulem „Spolu nevyhoříme“. Na jeho organizaci se podílel Hasičský záchranný sbor hl. města Prahy. A sobota 21. května byla věnována profesionální činnosti hasičů. Součástí byla i soutěž v „hasičských disciplínách“. Naše děvčata zazářila. Obsadila krásnou třetí příčku z patnácti startujících dvojic.

Slunečnice 3Dvakrát ročně pořádáme rekondiční pobyt. Na přelomu května a června jsme na pět dnů zavítaly do hotelu Relax Kolštejn v Branné.Těšily jsme se na příjemné prostředí, které jsme znaly ze dvou dřívějších rekondicí, krásnou přírodu i na čas, který jsme mohly trávit společně. Program byl nabytý: ranní a odpolední cvičení s hudbou v tělocvičně, cvičení ve vodě, vycházky, procedury jako např. masáže, rašelinové obklady,… Denně jsme hodinu relaxovaly i ve Vitálním světě – zařízení hotelu s vířivkou, saunami, párou s bylinkami,… Při výletu do lázní Jeseník, jsme si v bazéncích balneoparku vyzkoušely metodu, kterou při léčbě úspěšně používal zakladatel těchto lázní Vincenz Priessnitz – koupele nohou a rukou v ledové vodě. K pohodě přispěl příjemný personál hotelu, dobré jídlo a přes nepříznivou předpověď i krásné letní počasí. Neváhaly jsme i přiložit ruku k dílu a pomoci při ukládání dřeva do sklepních prostor. Užily jsme si všeho, co nám hotel i příroda nabídly, ale i legrace, sladkostí v podobě vyhlášených Staroměstských trubiček.

Nezapomněly jsme ani na kulturu. 9. června jsme společně navštívily koncert Rangers Bandu, který se uskutečnil k 50. výročí založení kapely Rangers – Plavci. Vyslechly (ba i zanotovaly) oblíbené písně, které doslova zlidověly.

Slunečnice 4Hned další den jsme vyjely poznávat malebný kout naší země na rozhraní Železných hor a Žďárských vrchů. Prohlédly jsme si s průvodkyní skanzen na Veselém Kopci, který je tvořen třiceti vesnickými objekty. Stejně jako všichni návštěvníci i my jsme se seznámily s životem vesnických obyvatel Vysočiny v minulosti. V nedalekém v nedalekém Hlinsku jsme prošly samozřejmě s průvodkyní unikátní soubor domků řemeslníků, zvaný Betlém. A po obědě jsme ještě zajely do muzea dýmek v Proseči s exponáty z výroben v Proseči a okolí i vzácnými kousky z celého světa.

Loni v červnu jsme se při rekondici v hotelu Kamzík v Karlově navázaly přátelství s členkami Onko klubu Duha Vsetín. Slib, že budeme i nadále v kontaktu, jsme splnily. A letos 21. června jsme se opravdu sešly na Valašsku. Společně jsme si prohlédly kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích, navštívily Karlovské muzeum a rekreační oblast Kyčerka. Ochutnaly jsme výborné frgály, které upekla jedna ze členek klubu Duha, i pravou valašskou slivovičku. Byl to krásně prožitý den. Pohostinnost se budeme snažit oplatit při návštěvě vsetínských děvčat v Olomouci v době konání letošních vánočních trhů.

O den později jsme po roce využily pozvání naší členky a kamarádky Milušky na její chatu v Tovéři. V příjemném chládku chaty (když venku rtuť teploměru vystoupala nad 30°C), jsme si povídaly a chutnaly dobroty i popíjely nápoje připravené Miluškou i námi ostatními. A navečer, kdy sluníčko začalo trochu ustupovat, si opekly špízy. Bylo to velmi příjemné setkání a jen nerady jsme se večer rozcházely.

Slunečnice 2Vždyť už před námi byly poslední dvě akce, obě 24. června. Dopoledne to byla  prohlídka katedrály sv. Václava s krátkým varhanním koncertem v podání pana Štěpánka, manžela naší členky Marušky, která tuto akci zajistila. Všechny jsme vystoupily ke zvonům a ty nejodvážnější zdolaly všech 448 schodů, které vedou na ochoz téměř 101 m vysoké věže. Odpoledne jsme se zúčastnily otevření olomouckého rozária po jeho rekonstrukci, kde v rámci programu vystoupili mimo jiné Y. Simonová a J. Zíma.

Tím jsme se na dva měsíce rozloučily. Společně se sejdeme v září. To bude mít již většina po dovolených, zájezdech, pobytech na chatách s dětmi, vnoučaty a dalšími blízkými či přáteli.

A na období po letních prázdninových měsících plánujeme mj. i oslavu patnácti let našeho klubu. Již dnes se těšíme na naše pravidelná setkání při činnostech i na akcích.

[Věra Kratochvílová, Onko klub Slunečnice Olomouc]