Svátek má Vojtěch
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Banky bez bariér? Spolupráce TyfloCentra s ČSOB nese ovoce

Tyflo 1Platíte v obchodě kreditní kartou, vybíráte si peníze z bankomatu a nepřipadá Vám na tom nic složitého? Pro nevidomého jsou tyto činnosti poměrně náročné. Proto TyfloCentrum Olomouc  ve spolupráci s ČSOB připravilo projekt, který přiblížil tyto běžné denní činnosti lidem se zrakovým handicapem. Lidé se zrakovým postižením se učili platit kartou v obchodě, vybírat z bankomatu a využívat internetové i mobilní bankovnictví.

Kurz měl 2 části: teoretickou a praktickou. Cílem bylo snížení strachu osob se zrakovým postižením využívat moderní platební metody a také nácvik jejich praktického využívání. Celkem bylo proškoleno 18 osob. Projektu se účastnili lidé z celého Olomouckého kraje. „Výukou jsme připravovali účastníky k samostatnějšímu využívání moderních platebních metod, aby nebyli odkázáni pouze na pomoc druhých při jejich užívání“, uvedla Eva Bahounková, koordinátorka projektu. (Kontakt na koordinátorku projektu pro případné další zájemce: tel.: 585 415 042, 605 904 953,  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .)

Tyflo 2„Kurz mi dal velice zajímavé informace, nabyl jsem nové zkušenosti, které mi daly hodně. Můžu toho dělat více a také vím, že se nemusím bát bankomatů, platebních karet, internetového bankovnictví jak v PC, tak v mobilu. A můžu poradit i ostatním z hlediska informací které mám, které jsem dostal a načerpal v tomto kurzu. Za něj velice děkuji a budu se těšit na další podobný kurz,“ uvedl nevidomý účastník kurzu.

Vzhledem k tomu, že kurz byl podle hodnocení absolventů velmi přínosný, se TyfloCentrum rozhodlo tento kurz udržet a dále jej ve zkrácené podobě nabízet dalším zájemcům z řad zrakově postižených.

Služby TyfloCentra Olomouc jsou určeny zrakově postiženým od patnácti let. TyfloCentrum pomáhá nevidomým a slabozrakým s hledáním pracovního uplatnění, výukou na počítači, výběrem vhodného počítače a v neposlední řadě s odstraňováním bariér.V průměru využije různé služby TyfloCentra 300 lidí ročně.

TyfloCentrum Olomouc také dává pracovní uplatnění lidem se zdravotním postižením v rámci sociální firmy Ergones. Ta se zaměřuje například na výuku cizích jazyků či výrobu propagačních předmětů a keramiky. TyfloCentrum Olomouc je jedním z největších zaměstnavatelů těžce zrakově postižených v Olomouckém kraji.

TyfloCentrum Olomouc poskytuje své služby již od roku 2001.

[Tisková zpráva ČSOB]