Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

První jarní ornitologická exkurze se uskuteční v Tovačově

1  05 c045 brkoslavV sobotu 19. března pořádá Moravský ornitologický spolek první jarní ornitologickou exkurzi pro veřejnost. Milovníci ptactva se sejdou v Tovačově u sádek Hradeckého rybníka v 8 hodin. Pro účastníky exkurze mají ornitologové připraveny tiskoviny o ochraně ptactva a placky s logem MOS. Zájemci o pozorování ptactva se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Exkurze se zastaví i na Křenovském rybníce a dále bude pokračovat po hrázích Hradeckého rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů, které se již vracejí na svá severská hnízdiště. K vidění budou i první skřivani, špačci, čejky chocholaté a konipasi bílí.

 

Slunečné dny a jarní teploty posledních dní přiměly ke zpěvu i u nás zimující ptáky. Začínají zpívat kosi, pěnkavy, zvonci i sýkory. Po setmění se již ozývají i sovy. V lesích začíná tok puštíků, kalousů ušatých, výrů a kulíšků nejmenších.

Na rybnících se objevují první rackové chechtaví, poláci velcí a chocholatí, potápky roháči a husy velké. Od nás naopak odlétají k severu husy polní a běločelé, havrani polní a kavky. A budete-li mít štěstí, uvidíte na exkurzi orla mořského, volavky bílé, hvízdáky, ostralky, hoholy, zrzohlávky, čírky modré, racky bouřní a bělohlavé nebo kulíky zlaté.

Seznam všech letošních ornitologických exkurzí, které pořádá Moravský ornitologický spolek, najdete na: www.mos-cso.cz.