Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomoucký kraj nepočítá s vyhlášením některých dotačních programů

kraj futraV příštím roce Olomoucký kraj nepočítá s vyhlášením dotačních programů Významné projekty Olomouckého kraje a Finanční neinvestiční příspěvky do výše 25 tis. Kč. Rovněž již nebudou do rozpočtu Olomouckého kraje zařazeny akce, které by kraj podpořil ze svého rozpočtu přímo, tak jak tomu bylo v několika posledních letech.

Tuto důležitou změnu v systému poskytování dotací z rozpočtu Olomouckého kraje schválilo jeho zastupitelstvo už 25. září, krajský úřad o ní informoval až nyní.

Kraj změny ve všech stávajících dotačních programech odůvodňuje nutností zavést přehlednější proces poskytování dotaci a sjednotit podmínky jeho dotačních programů. K tomuto kroku ho vedla také novelizace zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů a související novelizace zákona č. 129/2000 Sb., o krajích. Kraj zároveň nově chce posuzovat jednotlivé žádosti z hlediska potřebnosti a přínosu aktivit pro rozvoj regionu.

Očekává se, že krajské zastupitelstvo tyto změny v dotačních programech na svém jednání v pátek 18. prosince schválí. Následně budou od 21. prosince 2015 na webu Olomouckého kraje a jeho úřední desce vyvěšena pravidla jednotlivých dotačních programů. Vzhledem k tomu, že dotační tituly nejsou schopny pokrýt veškeré podporované aktivity, bude možnost požádat o dotace na činnost či akci i formou tzv. individuálních žádostí. Vzor této žádosti bude rovněž k dispozici na webových stránkách Olomouckého kraje.

Odkaz na webové stránky kraje, kde budou umístěny výše zmiňované informace: