Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Listopadové jednání předsednictva UNO OK se zabývalo nejen financováním neziskovek

12241718 1111699068875435 671592249085096119 nVe čtvrtek 12. listopadu se konalo další jednání předsednictva Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje, kterému již tradičně poskytlo své prostory v olomouckém "mrakodrapu" RCO sdružení OK4EU. Úvodem proběhlo blahopřání k narozeninám kulatým i půlkulatým Marku Podlahovi a Marcele Vystrčilové a pak už se členové předsednictva vrhli na aktuální agendu.

Marcela Vystrčilová shrnula informace, které se dozvěděla na konferenci Nestátní neziskové organizace v roce 2016 proběhlé 5. listopadu v Praze. Konference se věnovala stavu neziskových organizací v Česku, aktuální situaci ve financování, výhledu na příští období, vizím, záměrům a očekávaným legislativním změnám. Témata budeme i nadále sledovat.

 Marek Podlaha podal aktuality z Regionální stálé konference pro území Olomouckého kraje, v níž reprezentuje neziskový sektor v kraji. Konference je nástrojem pro tvorbu strategií rozvoje našeho regionu a účastní se jí klíčoví reprezentanti územní samosprávy, podnikatelské i neziskové sféry, vzdělávacích institucí apod. 

Financování aktivit UNO OK v příštím roce otevřel Hynek Pečinka návrhem žádat na naši činnost ve prospěch neziskových organizací nejen u Olomouckého kraje či okresních měst, ale i dalších větších měst kraje. Výzva z ESF, která se věnuje posilování kompetencí neziskového sektoru, pro nás bohužel není vhodná. Milan Langer navázal informacemi o individuálních projektech Olomouckého kraje v oblasti sociálních služeb pro rok 2016, prostřednictvím kterých by vybraní poskytovatelé měli zajištěné financování své činnosti na dobu tří let. Zmínil některá rizika plynoucí z toho, že projekty bude kraj soutěžit, a z principu unikátního klienta.

12240045 1111699088875433 3778879535907689242 nJednání předsednictva se poprvé účastnila i Alena Jüttnerová zvolená říjnovým krajským sněmem. Hovořila o svých pozitivních zkušenostech se zaměstnáváním osob v rámci aktivní politiky zaměstnanosti financovaných z prostředků úřadu práce, které fungují v jejich neziskovce. Budeme se zabývat využitím pro UNO OK. 

V závěru předsednictvo souhlasilo s podporou vzdělávacích aktivit neziskových organizací na Šumpersku, kterou bude koordinovat Marcela Vystrčilová. Příští jednání předsednictva proběhne ve čtvrtek 3. prosince 2015. Své náměty k řešení či záležitosti, s nimiž si nevíte rady, můžete předsednictvu adresovat na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript