Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Amelie rozšiřuje dobrovolnický program a hledá nové zájemce

Amelieo.s. DobrovolníciOlomouc – Nezisková organizace Amelie poskytuje bezplatnou psychosociální pomoc dospělým onkologicky nemocným a jejich blízkým již od roku 2006. Již ve dnech 19. až 21. listopadu se mohou zájemci o dobrovolnický program olomoucké Amelie, který se zaměřuje na pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým, těšit na školení nových dobrovolníků. Olomoucká pobočka této neziskové organizace se navíc letos dočkala rozšíření svých kapacit.

Bezplatné služby odborného psychologického a sociálního poradenství nabízí organizace prostřednictvím svých Center Amelie v Olomouci, Praze, Liberci a Rakovníku. Pomoc je dostupná i na telefonické a internetové lince organizace. V Olomouci a v Praze je také uskutečňován uznávaný akreditovaný dobrovolnický program Amelie, který pomáhá jak nemocným, tak jejich rodinám. V Olomouci probíhá tento program na dvou lůžkových odděleních Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a v Centru Amelie. Olomoucká pobočka Amelie se navíc letos může pochlubit i významným rozšířením. „V červnu jsme otevřeli Centrum Amelie Olomouc v nových prostorách na Horním náměstí. To nám dovoluje nabízet nejen větší dostupnost našich služeb, ale i rozšířit program aktivit pro veřejnost o různé přednášky, besedy, videoprojekce, workshopy či benefiční akce. Již nyní například připravujeme tradiční benefiční koncert nebo předvánoční akce pro pacienty onkologie a klienty Centra. A právě takové aktivity se neobejdou bez pomoci organizačně schopných a kreativních dobrovolníků,“ upřesnila koordinátorka Centra Tereza Kvapil Pokorná.

Novinek se však dočká i ta část dobrovolnického programu, která se uskutečňuje na Onkologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc. Na podzim se zde totiž připravuje rozšíření programu na ambulantní část kliniky. „Naši dobrovolníci budou mít nyní možnost, vedle role společníka u lůžka nebo výtvarných dílen probíhajících na lůžkové části onkologického oddělení, potěšit svou přítomností i návštěvníky ambulance. Čekaní zde jim totiž dobrovolníci mohou zpříjemnit nejen obyčejným lidským kontaktem, ale i šálkem teplého nápoje nebo informacemi o bezplatných službách Centra Amelie Olomouc. Rádi bychom tímto nemocným i jejich blízkým ukázali, že v tom nemusí být sami,“ dodala koordinátorka dobrovolníků Anna Buriánková. A proto nyní hledá Centrum Amelie Olomouc nové zájemce o vstup do svého dobrovolnického programu, kteří by chtěli věnovat svůj čas a energii pomoci druhým.

Nástup do akreditovaného dobrovolnického programu Amelie je však podmíněn absolvováním bezplatného školení pro dobrovolníky, které se uskuteční v areálu Fakultní nemocnice Olomouc ve dnech 19. až 21. listopadu 2015. Na školení zájemce čekají zajímavé přednášky z oblasti onkologie, psycho-onkologie, sociální práce nebo prohlídky onkologických pracovišť. Díky tomu mohou absolventi školení získat komplexní představu o fungování akreditovaného dobrovolnického programu Amelie a rozhodnout se, zda v něm budou působit. Zájemci mohou již nyní zasílat své životopisy a motivační dopisy na email Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Další informace lze získat na telefonním čísle +420 734 409 757 nebo na oficiálních webových stránkách organizace www.amelie-os.cz

Se sháněním dobrovolníků Amelii můžete pomoct i vy. Třeba vyvěšením plakátu, který si můžete stáhnout zde: Amelie_Plakát.jpg