Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

VRCHOL BRADLA ÚSPĚŠNĚ ZDOLÁN!

P1140400Zdálo by se, že není nic lepšího, než v zimě pořádně doma zatopit, uvařit si hrnek čaje, dochutit podle zvyku a užívat si pohodu domácího krbu. Příznivci a členové klubu přátel přírody Malá liška z Olomouce to viděli v sobotu 12. února trochu jinak. Vyrazili na pěší túru, na které zdolali vrchol "Moravského Blaníku" neboli Bradla. Tento úkol ležel před 28 účastníky přesně v polovině trasy, na kterou nastoupili v Libině na Šumpersku.

Akce obsahovala všechno, co k výletu do přírody patří. Do Libiny jsme cestovali z Olomouce motoráčkem, který jsme slušně zaplnili. V Libině, kterou kroniky připomínají už v roce 1348, jsme akci zahájili. Účastníci se dozvěděli několik informací o klubu Malá liška a celosvětovém hnutí Přátel přírody, jehož je klub součástí. Pak se spočítali a došli ke kouzelnému číslu 28. Tolik nás na výletě ještě nebylo.

Naše trasa vedla po modré značce nejprve do slušného kopce, který prověřil kondici každého včetně fenky Nory, která běhala do všech směrů. Asi po třech kilometrech jsme dorazili ke skalnímu útvaru Tři kameny, na který jsme se prostě všichni museli vydrápat. Zde se z docela slušného davu stalo několik skupinek, které se až do konce akce různě mísily, volily své tempo a směr pochodu a našly se až v hospůdce v Nové Hradečné. Ale nepředbíhejme.

Ještě před Bradlem jsme si na ohni opekli špekáčky. Dostal i ten, kdo si nepřivezl, bylo jich dost. Vůbec po celou dobu výletu probíhala vzájemná výměna pevných i tekutých zásob. A pak přišel vrchol Bradla s vyhlídkou do okolní krajiny, až na Praděd. Pro perfekcionisty nutno uvést, že Bradlo je tvořeno nejvíce kvarcitem, horninou s převahou křemene. Turisté sem chodí už od 19. století.

Pokračovali jsme do Nové Hradečné, kam jsme došli asi po 4 kilometrech pozvolného kopce dolů. Poslední zastávkou byla hospůdka u nádraží, kde si všichni stihli dát aspoň něco, než nám jel vlak.

Když to shrneme, bylo s námi tentokrát 28 účastníků, kteří si kromě letáku s pověstmi o Bradle odnesli dobrý pocit z dobře opečeného špekáčku, z krásně přátelské atmosféry výborného kolektivu a pohodu v duši. Na akci se objevili nejen členové Malé lišky, ale i klienti a pracovníci TyfloCentra, o. p. s. a členové šumperské pobočky Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Nakonec jsme se všichni i přes bloudění našli a stálo to za to!

Hynek Pečinka

Malá liška – klub přátel přírody chce svým členům a příznivcům nabízet turistické výlety do přírody, poznávací akce do zajímavých měst, hradů, ale i společné návštěvy netradičních kulturních akcí. Zájemci se budou moci účastnit i hudebních posezení nebo vyzkoušet svou zručnost při výrobě keramiky.

Kontakt: Schweitzerova 70, 779 00 Olomouc / tel. 602 431 149 / Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript / www.malaliska.cz