Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vláda přijala pravidla státní politiky vůči neziskovému sektoru. Přinášejí řadu příslibů

vladaKoncem července schválila vláda dokument s poněkud krkolomným názvem Státní politika vůči nestátním neziskovým organizacím na léta 2015 – 2020. Jedná se o materiál, jehož úkolem není nic menšího, než stanovit pravidla i jakýsi jízdní řád pro spolupráci státu s neziskovkami v příštích letech. Kde se tato politika vzala a co od ní můžeme očekávat?

Neziskový sektor není zdaleka jediná oblast, kde se ozývají hlasy volající po dlouhodobější státní koncepci. Vlády a ministři se často střídají rychleji, než určuje rytmus řádných voleb a ukazuje se, že je zkrátka neúnosné začínat s každou novou garniturou znovu na zelené louce. Co si budeme namlouvat, politici většinou z požadavků neziskových organizací nadšení nebývají. Rádi sice hlasitě mluví o jejich potřebnosti a oceňují jejich činnosti, ale něco pro neziskovky udělat znamená změny v zákonech nebo přesuny v těžce vybojovaném rozpočtu, do čehož se pochopitelně nikomu nechce. Tím více je třeba ocenit, že se Rada vlády pro nestátní neziskové organizace (RVNNO), s požehnáním pana ministra Jiřího Dienstbiera, k tomuto nesnadnému úkolu odhodlala.

Nová Státní politika vůči neziskovým organizacím vznikala téměř rok. Byl to proces transparentní a otevřený. Především díky tomu vše proběhlo bez větších emocí, které jinak často vzplanou, když se orgány státu nějak dotknou neziskové sféry. Politiku připravovala pracovní skupina svolaná za tím účelem pod Výborem pro legislativu a financování RVNNO. Tvořila ji řada odborníků, kteří se z různých hledisek zaměřují na neziskový sektor, včetně několika zástupců akademické sféry. Ještě na podzim 2014 vzniklo celkem jedenáct odborných studií, které se zaměřovaly na jednotlivá klíčová témata ve vztazích mezi státem a neziskovkami. Studie byly obratem zveřejněny a odborná veřejnost se k jejich obsahu mohla vyjádřit. Připomínek se sešlo opravdu mnoho a při tvorbě návrhu Státní politiky je pověřená pracovní skupina řádně vypořádala. Hotový návrh schválila RVNNO v polovině května.

Nová Politika staví na čtyřech základních principech, jejichž smyslem je mít v České republice silný a udržitelný neziskový sektor:

  • Respektování a trvalá udržitelnost silných, rozmanitých a nezávislých NNO;
  • efektivní a transparentní navrhování státních politik vůči NNO včetně legislativních opatření, financování i institucionální zajištění jejich realizace;
  • podpora dobrovolnictví a dárcovství, které považuje za projev občanské participace na veřejném blahu;
  • rozvoji efektivního a smysluplného partnerství a spolupráce mezi státní správou a NNO.

Nezůstalo však jen u takto obecných deklarací. Každý z těchto principů je rozpracován do jednotlivých opatření, jejichž naplňováním je pověřen nejen pan ministr Dienstbier, ale i jeho kolegové z dalších rezortů. Zastavme se alespoň u některých z nich.

Pokračování článku na Neziskovky.cz

Materiál Státní politika vůči nestátním neziskovým organizacím na léta 2015 - 2020 - ke stažení zde.