Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

I cizinec může být našinec. Ve Šternberku se to potvrdilo

stbk049Přátelé přírody z olomouckého klubu Malá liška uspořádali v neděli 22. března ve Šternberku odpolední posezení s povídáním o Vietnamu a tamních lidech, co se rozhodli žít v Česku, doplněné ochutnávkou pravé vietnamské kuchyně. Byl to jejich drobný příspěvek v Evropskému akčnímu týdnu proti rasismu, během kterého probíhá na našem kontinentu spousta tematických aktivit koordinovaných mezinárodní sítí UNITED.

Asijské bistro Asia Menu Special v centru Šternberka, městečka vzdáleného asi 20 kilometrů od Olomouce, pohostilo přes 30 zájemců o mezikulturní zážitek. Ten jim z české strany zprostředkovali Evka a Hynek a z vietnamské Hui a Thi, která provozuje místní bistro. V úvodním bloku se účastníci dozvěděli zajímavosti o historii a současnosti Vietnamu, během čehož je jednotlivě pozdravila Thi oblečená v tradičním vietnamském úboru. 

 

Následovaly otázky na tělo, na které odpovídal Hui. Týkaly se toho, jak se do Česka vlastně dostal, jak se mu tu s námi žije, jak se má jeho rodina, co zůstala ve Vietnamu a podobně. Zjistili jsme třeba, že je v Česku od roku 1982, kdy si mohl vybrat, jestli narukuje, nebo půjde do světa. Protože Vietnam stále válčil se svými sousedy, vybral si druhou cestu. V Litvínově studoval na chemika a pak i v tomto oboru pracoval, například v Přerově. Stále se živí v příbuzném oboru. Až do roku 1990 musel posílat 10 % výdělku vietnamské vládě. Ve Šternberku má českou přítelkyni a s ní i dítě. V podniku, kde pracuje, ho berou jako sobě rovného, má zde i jinde ve městě mezi Čechy kamarády.

Poté přišlo na očekávané seznámení s vietnamskou kuchyní - napřed v teoretické rovině prostřednictvím Hynkova výkladu a posléze i v té praktické. Každý z účastníků dostal tříchodové menu složené z pokrmů tradiční vietnamské kuchyně, žádné běžné "číny". Závěr patřil banánu v těstíčku, který udělal báječnou tečku za hezkým odpolednem.

„Během dvou hodin jsme měli příležitost trochu víc pochopit, jak je Vietnamcům mezi Čechy. Nám Čechům bylo s Vietnamci během té doby velmi dobře. A tento pocit si rádi odnášíme i do dalšího života.“ shrnula dojmy jedna z účastníků, Eva Sommerová z Olomouce.