Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomoučtí Přátelé přírody se chystají na léto. Jaké bude?

Altmuehl 090Letní měsíce bývají ve znamení útlumu některých aktivit pro veřejnost, která se houfně přesouvá k vodě, do autobusů směřujících k moři, početné skupiny turistů okupují hrady a zámky anebo si dopřávají decibelů na hudebních festivalech pod širým nebem. Režim olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška bývá létem také poznamenán. Právě v období od šestého do osmého měsíce se konají výjezdy do cizích zemí, které byste pro jejich zaměření těžko hledali v nabídce cestovních kanceláří.

Organizátoři z klubu Malá liška se snaží zkombinovat příběhy krajin, kam se výpravy vydávají, s příběhy lidí, kteří v těchto krajích žijí. Účastníci se tak často dostanou na místa, kam by je nenapadlo plánovat návštěvu, a zažijí situace, které by jeden nevymyslel. V jižním Německu do pece nakládali tamní speciální cibulové koláče se sýrem a uzeným a pomáhali na biofarmě. Mezi českými osadami v rumunském Banátu se stejně jako místní pohybovali na povoze taženém koňmi, ve skotském baru tančili místní tance pod vedením holandské barmanky. Podobné to bude i v letošní sezóně.

Už v polovině června jedou Přátelé přírody z Olomouce na severovýchod Německa, do oblasti Meklenburských jezer kousek od břehů Baltu. Čeká je pětidenní poznávání přírody v tomto koutě u našich sousedů přímo na vlastní kůži. Kempovat budou společně se svými německými a belgickými kolegy, které na svou akci pozvali. Přátelé přírody jsou totiž celosvětové hnutí a společné aktivity napříč národy nejsou vůbec výjimkou. Tentokrát společně absolvují i celodenní plavbu na kánoích po jezerech, propojených říčkami, které se klikatí hustými lužními lesy. Cestou do Německa se Olomoučtí zastaví v Radebeulu u Drážďan, kde je muzeum Karla Maye, a na zpáteční cestě je místní kolegové z Přátel přírody provedou Berlínem, jak jej turisté neznají.

Několik dní zkraje července svátků stráví dvanáctičlenná parta u našich východních sousedů. Necelé tři hodiny cesty autem od Olomouce se nacházejí Súľovské vrchy. Na relativně malém území jsou pohromadě bizarní skalní věže, strmá bradla, jehly, okna, homole, také dvě jeskyně a zřícenina Súlovského hradu. Předmětem zájmu olomouckých Přátel přírody ale bude i jedinečná flora a fauna, která tam je.

Nejodvážnější letošní akcí, i vzhledem k nejisté situaci na východ od nás, bude výjezd do Litvy přes oblast polských Mazurských jezer. Minibus obsadí 20 zájemců, co chtějí poznat atmosféru Pobaltí a nárůdku, který také píše s čárkami a háčky jako my. "Víte, že když chce Litevec vyjádřit, že se cítí obzvlášť dobře, řekne Krásně jako v lese?" ptá se Hynek Pečinka, předseda klubu Malá liška, a hned dodává: "Pohostinnost má v Litvě tradici, nabídka přírodních a kulturních dojmů je nepřeberná. Kdo se s námi vydá, ochutná to všemi smysly." Kromě Litvy a Litevců poznají účastníci výjezdu také krajinu severovýchodního Polska, kde se v dějinách proháněli členové Řádu Německých rytířů, a na zpáteční cestě se zastaví ve Varšavě.

V současnosti je na všech třech akcích plno, ale pokud budete sledovat činnost olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška, dostane se na vás příště. Během roku totiž probíhá spousta aktivit přímo v Olomouci, ale i jinde v Česku. Třeba nadchnou i vás.

Hynek Pečinka
Malá liška – klub přátel přírody
www.malaliska.cz