Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zhodnocení Tříkrálové sbírky 2014

13 Libiva 02Ačkoliv výsledky Tříkrálové sbírky 2014 byly známy již v pátek 17. ledna, držela je Charita Zábřeh ještě dva dny pod pokličkou, aby je slavnostně a oficiálně poprvé zveřejnila zhruba 250 návštěvníkům nedělního Tříkrálového koncertu, kterým letošní sbírku završila.

Velkým překvapením pro organizátory byla štědrost a solidarita dárců na Zábřežsku, Mohelnicku i Štítecku, kde skupinky koledníků domácnosti navštěvovaly. Celková vykoledovaná částka 1.239.600 Kč byla totiž v patnáctileté historii sbírky nejvyšší. Proti loňsku byla vyšší o 58.049 Kč. „Velice nás těší, ale zároveň zavazuje, důvěra, kterou lidé ke sbírce i Charitě mají, ale především jejich solidarita s potřebnými, “ podělila se s dojmy koordinátorka sbírky Markéta Horáková.

Do ulic a domácností v celkem 99 městech, obcích a obecních částech vyrazilo nejvíce kolednických skupinek v historii – 345 (v roce 2013 bylo sestaveno 340 skupinek). Rekordní byl také výtěžek nejbohatší pokladničky, s kterou již několik let koleduje paní Ludmila Schwarzová z Loštic, a to s částkou 18.506 Kč. Nejčastější platidlo nalezené v pokladničkách byla dvacetikoruna, dárci jich věnovali hned 6699 kusů, následována padesátikorunami, kterých organizátoři napočetli 5.340 kusů. Velikým překvapením pro sčítací komisi byla pětitisícikorunová bankovka z pokladničky v Mitrovicích, ta se ve výtěžku sbírky znovu objevila po 7 letech.

Kromě platných mincí a bankovek byly v pokladničkách nalezeny také eura, zloté, franky, neplatné české bankovky.

Meziročně nejvyšší nárůst výtěžku zaznamenali lokality Chromeč, Mitrovice, Mohelnice, Moravičany, Postřelmov, Tatenice a Zábřeh. Nejvíce skupinek vyrazilo na koledu v Zábřehu (61), v Mohelnici (25), v Postřelmově (24), v Dubicku (12) a na Červené Vodě (11).

Sbírku by nebylo možné uskutečnit bez obětavé pomoci dobrovolníků všech věkových kategorií. „Děkujeme malým, velkým, dětem i dospělým za jejich rozhodnutí pomáhat se sbírkou i navštěvovat domácnosti a přinášet přání a požehnání do nového roku,“ objasnila další rozměr sbírka Markéta Horáková. „Na koledníky čekají a těší se především senioři a opuštění lidé.“ Není nezajímavé, že nejstarší vedoucí skupinky oslavila v polovině ledna 81 let!

Letos Charitě v Zábřehu pomohla spolupráce s místním gymnáziem a Základní školou Boženy Němcové. Hodně studentů se nahlásilo jako vedoucí skupinek i koledníci. Koledníci jsou za svou snahu díky sponzorům odměněni lístky na filmové představení v zábřežském Kině Retro a dle výběru i volným vstupem na bazén v Mohelnici nebo Zábřehu či slevou na lyžování v Herolticích.

Každoročně se kromě peněz sbírají také náměty na konkrétní pomoc z výtěžku sbírky, která je určena na pomoc lidem a rodinám v nouzi, podporu a rozvoj charitních služeb. Charita se po předchozím prošetření situace bude snažit vyhovět návrhům svých spoluorganizátorů, současně ale očekává i náměty veřejnosti, komu z takto vzniklého fondu solidarity v regionu přispět. Tříkrálová sbírka je jedinou sbírkou, ve které se dárci mohou spolupodílet na využití shromážděných prostředků.

Podporu z výtěžku sbírky v letošním roce dozná také terénní hospicová péče o nevyléčitelně nemocné pacienty; projekt mobilního hospice Charita nově realizuje s podporou Programu švýcarsko-české spolupráce. V plánu je rozšíření kapacit seniory a lidmi s postižením nejžádanější terénní pečovatelské služby, poskytované takřka ve všech obcích regionu. Vysbírané finance umožní také více se věnovat prevenci a poradenství v dluzích. Již samozřejmostí je, že významně bude podpořena i zahraniční humanitární a rozvojová pomoc v lokalitách, kde jsou lidé buď velmi chudí či případně zažijí přírodní pohromu.

Přestože je výtěžek pokladniček již uzavřen a spočítán, a přispět již lze jen skrze DMS (ve tvaru DMS KOLEDA na telefonní číslo 87 777) nebo složenku, pokud přeci jen někde Tři králové nedorazili, nebo nezastihli nikoho doma, mohou se takoví lidé ozvat na Charitu Zábřeh (tel. 736 510 816), odkud vyšlou dobrovolníky, kteří nápis přání Christos Mansionem Benedicat pro rok 2014 na veřeje dveří doplní.

Podrobné výsledky letošního koledování a například i srovnání s roky předchozími je možné si prohlédnout na webu zábřežské Charity www.charitazabreh.cz .

„Děkujeme za Vaši štědrost i volbu pomáhat potřebným prostřednictvím naší Charity. Vaše důvěra nás zavazuje, poskytnuté dary se budeme opět snažit využít co nejsvědomitěji,“ poděkovala na závěr Markéta Horáková.