Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sólo rodiče z olomouckého regionu mají vlastní klub

Solorodice logoOlomouc, 18. 11. 2013 – První setkání rodičů, kteří vychovávají své děti bez partnera, uspořádalo v sobotu 16. listopadu občanské sdružení Sólo rodiče.

Pozvání strávit příjemné dopoledne u kávy, vzájemně se seznámit a ujasnit si představy o náplni společných setkání přijalo několik maminek, z nichž některé přišly s dětmi, jiné bez. „Jsem spíše introvertní typ, takže mě překvapilo, že jsme téměř okamžitě našly společnou řeč a začaly plánovat budoucí možné aktivity. Uvědomila jsem si, kolik toho máme společného, a také že procházíme stejnými trampotami, které mé šťastně vdané kamarádky většinou nechápou,“ řekla Blanka Pavlíčková, která vychovává sama dceru.

Martina Coufalová z pořádajícího občanského sdružení Sólo rodiče, jinak svobodná matka, vnímá jako pozitivní moment, že se našlo tolik žen, které neváhaly přijít do neznámého prostředí mezi neznámé lidi: „Pro sólo rodiče, kteří za sebou obvykle mívají zklamání ve vztahu, není jednoduché vyjít na veřejnost a otevřít se. Pokud však překonají obavy, zjistí, kolik cenného mohou sami dát a získat od druhých ve stejné situaci.“ Další setkání Klubu je naplánováno na 7. 12. (aktuální info na webu www.solorodice.cz).

Klub sólo rodičů ideálně doplňuje služby nedávno spuštěného komunitního webu www.solorodice.cz, který je nyní hlavní aktivitou sdružení Sólo rodiče a jehož snahou je propojit rodiče žijící ve stejném okrese, aby si mohli vzájemně hlídat děti a získat tak chvilku času pro sebe, aktivně trávit volný čas ve společnosti jiných rodičů a dětí, případně si najít v okolí nové přátele. Podle provozovatele je záměrem vytvořit na webu vlídné a bezpečné prostředí, které sólo rodičům alespoň zčásti nahradí podporu chybějícího rodinného zázemí.

Sólo maminky a tatínky mají ve svých řadách rovněž spolupořadatelé klubového setkání, rodinné centrum Heřmánek a Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty. Ty nyní nově spolupracují s občanským sdružením Sólo rodiče. „Velmi si vážím práce a úsilí ředitelky Heřmánku Petry Tenglerové a manažerky Centra pro rodiny s dvojčaty Zuzany Staroštíkové a jsem ráda, že společně můžeme nabídnout služby pokrývající potřeby hned několika typů rodin v Olomouci a okolí,“ dodala Martina Coufalová.

--
O sólo rodičích
Sólo rodič (single parent) je každý rodič, který vychovává dítě jakéhokoliv věku v neúplné rodině, a nezáleží na tom, zda se jím stal z vlastního rozhodnutí, nebo v důsledku úmrtí partnera, jeho odchodu či po rozvodu, a zda má děti ve výhradní péči, v péči společné nebo střídavé. Podíl sólo rodičů ve společnosti neustále stoupá, podle statistiky žije v ČR každé čtvrté dítě jen s jedním rodičem.

O webu Sólorodiče.cz
Záměrem stránek www.solorodice.cz, které v září 2013 spustilo občanské sdružení Sólo rodiče, je propojit rodiče žijící ve stejném okrese, aby si mohli vzájemně hlídat děti a získat tak čas pro sebe, nebo trávit volno s jinými rodiči a jejich dětmi, případně si najít nové přátele v okolí. Web chce nabídnout vlídné a bezpečné prostředí, které sólo rodičům alespoň zčásti nahradí podporu chybějícího rodinného zázemí. Součástí stránek je publicistická část, diskusní fóra, odkazy na akce pořádané sólo rodiči a bazar. Veškeré aktivity na webu se odehrávají v rámci vzájemné rodičovské pomoci a jsou tedy bezplatné.

Jak web funguje, ukazuje reportáž na ČT (Události v regionech, 10. 11. 2013, od 3:38 min):  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/313281381901110-udalosti-v-regionech-vikend/